Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, ölümleri azaltmak için damar hastalıklarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, ölümleri azaltmak için damar hastalıklarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Damar tıkanıklığının dünyada ve Türkiye’de 3 numaralı ölüm sebebi olduğunu ifade eden Prof. Bozkurt, halkın “damar sertliği” olarak bildiği atardamar tıkanıklığı probleminin Türkiye’de çok yaygın olduğunu kaydetti.
Prof. Kürşat Bozkurt konu ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı:
Damar sertliği hastalığı ülkemizde yaygın görülüyor mu?
Türkiye’nin bütün illerini kapsayan bir araştırma yaptık. Bu araştırmaya göre Türkiye’de 70 yaşın üzerindeki her 4 kişiden birinde, 55 yaşın üzerinde sigara içenlerin yüzde 20’sinde damar sertliği var. Türk halkı damar hastalıklarında çok dikkat etmeli. Erişkin nüfusun binde birinde her yıl damar tıkanıklığı olduğu ortaya çıktı. Çocuklarda 100 binde bir, orta yaşlılarda binde bir, yaşlılarda 100’de bir oranında toplardamar tıkanıklığı ortaya çıkıyor.
Tedavi edilmezse ölüme sebep oluyor mu?
Olay akciğere pıhtı atmaya başladığında yüksek oranda ölümler ortaya çıkıyor. Türkiye’de toplardamar tıkanıklıkları da çok yaygın. Türkiye’de erişkin nüfus 30 milyon civarında. Türkiye’de 8 milyon civarında damar hastası olduğunu öngörüyoruz. Yani Türk halkının yüzde 10’unda değişik düzeylerde damar sertliği var. Türkiye’de yılda 60 bin civarında kalp ameliyatı yapılıyor. Bunun 3-4 katı stent operasyonu gerçekleştiriliyor. Bu yüzden Türkiye’de en az 500 bin hastada her yıl bir damar tıkanıklığı problemi çıkıyor. son yıllarda kalp hastalıkları genç yaşlara kadar indi. Bunun sebepleri nelerdir? Bunun en önemli nedeni Türkiye’de kötü beslenme. Hâlâ, Türk halkı çok yoğun yağlı besleniyor. Hayvansalları çok fazla tüketiyoruz. Bu hayvansal besinleri çok tüketmemizden dolayı o damarlarda yavaş yavaş tıkanma ortaya çıkıyor. Bundan dolayı Türkiye’de damar tıkanıklığı çok sık görülüyor. İkinci önemli nedeni sigara. Sigara başlı başına bir risk faktörü. Gittikçe olay genç yaşlara doğru düşüyor. Bundan dolayı bu iki neden Türkiye’de genç yaşlarda kalp krizinin olmasının en önemli nedeni.
Bu hastalar neler yapmalı?
Sigara içmesinler, hayvansal yağ tüketmesinler. Bu ikisi yeterli.
Kalp hastalıklarında dünya genelinde nerelerdeyiz?
En sık ülkelerden biriyiz. ABD kadar kötü, pek çok Avrupa ülkesi kadar kötü.
Türkiye’de kalp ameliyatlarında başarı oranı ne durumda?
Çok yüksek. Dünya standartlarında yüzde 1 civarında riskle yapılabiliyor artık. Yani, dünyanın pek çok ülkesi kadar Türkiye by-pass ameliyatlarında çok iyi neticeler alıyor. Son dönemde anjiyo olanların sayısı da arttı. Uygun hastalara yapmak lâzım. Hastanın şikâyetleri varsa, efor testi pozitifse o zaman yapmak lâzım. Yoksa her hastaya anjiyo yapmanın bir anlamı yok.
Diyetisyenlerin bu konuda tavsiye ettiklerini yerinde buluyor musunuz?
Katkıları oluyor. Faydalı önerilerde bulunuyorlar.
Türk insanı beslenmeyi bilmiyor mu?
Bilmiyor, gerçekten bilmiyor. Daha çok sebze ve meyve tüketmesi gerekiyor. Akdeniz tipi beslenmesi gerekiyor. Türk halkı bunu yapmıyor. Ondan dolayı hayvansal çok fazla tükettiği için bunlar problem oluyor.