En iyi tedavi, varis derecesine ve çeşidine göre değişiklik gösterir.
En iyi varis tedavisi hangisidir sorusu, varis hastalığından yakınan hastalar tarafından merak edilen konuların başında gelir. En iyi tedavi, varis derecesine ve çeşidine göre değişiklik gösterir. Varisin çeşidine ve varisin yaygınlığına göre tedavi seçenekleri belirlenebilir. Ameliyatsız varis tedavi yöntemleri, ameliyatla yapılan tedavilere oranla daha çok tercih edilmektedir. Hastalar, ameliyatsız tedavilerle günlük yaşamlarını kolaylıkla sürdürerek tedavi olma imkânına kavuşurlar.
Bacaklarda herhangi bir kesi izinin oluşmaması da bayanlar tarafından tercih sebebi olmaktadır. Ameliyatsız varis tedavileri, genel anestezi gerektirmez. Uzun süren bandaj ve varis çorabı giyme işlemine maruz kalınmaz. Hastalar için en iyi varis tedavisi, ameliyatsız tedavileri içeren seçeneklerin tamamını kapsar.
Lazerle Varis Tedavisi
Kılcal damarlar için önerilen lazerle varis tedavisi, dünyada en çok uygulanan tedavi yöntemlerinin başında gelir. Etkili bir tedavidir. Mevcut varislerin yok edilmesi ve oluşabilecek varislerin önlenmesi amaçlanır. Lazerle varis tedavisi, kapak yetmezliği olan büyük damara uygulanır. Bu sayede varisin ileride tekrarlama şansı en aza inmiş olur. Hastalar, lazerle varis tedavisinden sonra yürüyerek evlerine gidebilirler.
İşlem sırasında ilk önce bir iğne yardımıyla damarın içine girilir. Katater içinden ince bir lazer fiberi, varisli olan damarın ucuna kadar gönderilir. İşlemin finalinde lazer kaynağı çalıştırılır ve kontrollü olarak damarın içten tıkanması sağlanır.
Köpüklü Varis Tedavisi
Köpükle tedavi edilen varis, kökten yok edildiği için aynı damarda tekrar genişleme meydana gelmez. Skleroterapi ile aynı uygulanan köpükle varis tedavisi, avantajlı bir yöntem olarak hekimler tarafından hastaları için sıklıkla tercih edilmektedir. Varisli damarın içine ince bir iğne desteğiyle girilerek köpük ilaç verilir ve damarın iç kısımda kapanması sağlanır.
Köpük tedavisini hamilelere, damar tıkanıklığı problemi olanlara, sklerozan maddesine karşı alerjisi olan hastalara uygulanmamalıdır. Skleroterapi ve köpükle varis tedavisi arasındaki tek fark, köpükle varis tedavisinde ilaç ve hava karışımıyla köpüğün elde ediliyor olmasıdır. Skleroterapi’de yalnızca ilacın saf hali kullanılır. İşlem öncesinde hastaları rahatlatmak amacıyla damardan rahatlatıcı ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Köpükle varis tedavisi işlemi, varislerin yoğunluğuna ve dağılımına göre 30-45 dakika kadar sürer. Seans miktarını ise doktor belirler.
Skleroterapi (İğne) Tedavisi
Skleroterapi, varisleri veya kılcal damar şeklindeki varisleri yok etmek için damar içine bir solüsyon enjeksiyonudur. Skleroterapi ince iğnelerle damar içine girilerek ilaç verilmesi ile gerçekleştirilir. Enjeksiyon ile hafif bir acı hissedilebilir. Anestezi veya herhangi cerrahi bir kesi gerekmez.
Bu tedavi ile varisli bölgeye çok ince iğnelerle kurutucu bir madde verilir. Verilen madde, toplardamarın tıkanmasına yol açar. Kapanan damar da belirli bir süre sonrasında vücut tarafından yok edilir.