Hamilelikte varis rahatsızlığını tetikleyen pek çok neden bulunuyor.
Gebelik döneminde yaşanılan hormonal değişimler ve bunun sonucunda da toplardamarlar üzerinde yaşanan gerilme-genleşme problemleriyle yakınmalar artar.
Gebelikle beraber vücutta kan ve sıvı miktarı arttığı için bacak damarlarında basınç oluşur. Bebek ve rahimde büyümeyle kalbe geri dönüşte pelvis içerisinde bası meydana getirir. Bel kemiğinde eğrilik oluşur. Gebelikte fazla kilo alımı yaşandığı için varis oluşabilir. Çoğul gebeliklerde varis problemiyle sık karşılaşılır.
Hamilelik döneminde ayağa kalktığınız anda bacak kısmında göllenmeler artar. Bu sebeple, bebeğe ve vücuda yeterli miktarda kan gönderilebilmesi için kalp daha fazla çalışır ve yorgun düşer. Kan göllenmesi yaşandığı anda anne bünyesinde değişimler yaşanır. Baş dönmesi ve bayılmalara kadar giden olumsuzluklar yaşanabilir. Bu durum hem anneyi hem de bebeği tehlike altına sokar. Öncelerde de varis problem yaşayan bireyler, hamilelikte nükseden hormonların değişim etkileriyle bacaklarda hoş olmayan görünümler yaşarlar. Kaşıntı, ağrı, kramp ve olumsuz görüntülerin yanında neredeyse pıhtılaşmaya giden problemler yaşanabilir. Göllenerek pıhtılaşma riski artan kan, bebeği ve anneyi tehlike altına sokar.
Gebelik sürecinde meydana gelen varislerin birçoğunun tedavi edilmesi şarttır. Doğum sonrasında varislerin takibi önemlidir. Doğumdan sonraki 2 ayı takiben varislerinde kaybolma yoksa, mutlaka uzmana görünmekte yarar vardır. Estetik görünüm dışında ileri boyutlarda tehlike oluşturan varisler de vardır.
Varislerinizi Önemseyin, Tedavi Ettirin!
Varisler, derin toplardamarlarda pıhtılaşmalara yol açarak kopabilir bunun sonucunda da akciğer embolisiyle de ölümcül sonuçlar yaratabilir. Gebelikte varislerin estetik açıdan kötü görünümleri, anneleri psikolojik olarak rahatsız hissettirir. Doktorunuzun önerdiği ve gerekli olan tüm tedbirlerin alınmaması halinde erken doğum riskleri oluşabilir.
Hamileliğiniz sürece varis oluşumunun önüne geçebilmeniz mümkün. Uzun süre ayakta kalmaktan ya da sıkça oturmaktan kaçının. Mümkün oldukça yüzmeye, yürümeye ve bisiklete binmeye özen gösterin.
Uzun süre güneşte kalmaktan ve sıcak suyla duş almaktan kaçının. Uyurken ya da dinlenme esnasında ayaklarınız kalp seviyesinden yukarıda olsun. Doktorunuzun size önerdiği varis çorabını tarife uygun titizlikte giyinmelisiniz.
Hamilelikte yaşadığınız her türlü varis problemleri için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.