Sigara içmek yalnız akciğer ya da gırtlak kanserine yol açmıyor. Damar tıkanıklığına yapan Buerger hastalığı Türkiye’de artıyor.
Türkiye’de sigaraya bağlı olarak damar tıkanıklığı sorunu yaşayan 150 bin buerger hastası bulunuyor. Araştırmalara göre her yıl bu sayıya 10 bin yeni hasta ekleniyor. Araştırmalar hastalığın Türkiye’nin de içinde olduğu İpek Yolu ülkelerinde hızla arttığını gösteriyor. Uzmanlar İpek Yolu üzerindeki ülkelerde henüz tam tarif edilememiş bir genetik yatkınlık olduğuna işaret ediyor.
Baldırda Ağrı, Baş Parmakta Yarayla Ortaya Çıkıyor
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, “Bu hastalık çok önemli. Genellikle genç erkekleri görülüyor. Tek başına sigara içme nedeniyle damarlarında iltihap gelişiyor ve büyük oranda bacak parmak kesilmelerine yol açıyor. Hastalık yürürken baldırda ağrı ve baş parmakta yarayla gelişiyor” diyor.
Buerger Hastalığının Tedavisi
Buerger hastalığının tedavisinde by-pass yapılamıyor. Eskiden beri belden yapılan ameliyatla damarların genişlemesi sağlanıyordu. Ancak, Prof. Dr. Kürşat Bozkurt ve 12 kalp damar cerrahisi merkezinde yapılan bir araştırma hastalığın artık ilaçla tedavisinin de mümkün olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre ameliyatla tedavide başarı oranı yüzde 52 olan buerger hastalığının ilaçla tedavisinde bu oran yüzde 80’e çıkıyor. Ancak tedavinin başarılı olması için sigaranın bırakılması şart. Aksi halde hastalık kol, bacak ya da parmakların kesilmesine neden oluyor.
Prof. Dr. Kürşat Bozkurt ilaç tedavisiyle ilgili şu bilgiyi veriyor: “12 merkezde 750 hasta üzerinde bir araştırma yaptık. Yarısına ameliyat yaptık. Yarısına da ilaç uyguladık. Sonuçlara göre ilaç tedavisi çok daha başarılı. Kullandığımız ilaç prostaglandın adı verilen bir ilaç grubu. Bu ilacın özelliği damarları genişletmesi. Çok etkili ama, ağızdan verilemiyor hastaneye yatması gerekiyor hastanın ya da hastaya tedavi evde uygulanıyor. Tedavi ortalama 28 gün sürüyor.”
Sigara İçme Oranı Hızla Artıyor
Prof. Dr. Kürşat Bozkurt Türkiye’de 17 milyon insanın sigara içtiğine dikkat çekerek, şunları söylüyor: “Türkiye’de 17 milyon insan sigara içiyor. WHO 15 yaş nüfus için kabul edilebilir sigara içme oranının yüzde 15 olduğunu söylüyor. Ancak son araştırmalar bazı yörelerde bu oranın yüzde 70’i geçtiğini gösteriyor. Bu yüzden Türkiye’de Buerger hastalığı artıyor. Damar hastalıkları arasındaki yüzdelere baktığımızda ABD’de yüzde 1 olan rakam Türkiye’de yüzde 10’a çıktı. Türkiye’de 1991-2001 yılları arasında nüfus artışı yüzde 18.3 iken, aynı dönemde sigara tüketimi yüzde 36.2’ye çıktı. Sigarayı bırakan ülkelerde hastalık azalırken bizim gibi ülkelerde hızla artıyor. Sigaraya karşı ciddi mücadele yapılması gerekiyor.”